ВЕЩЕСТВА ИЛИ ПРОДУКТИ, ПРИЧИНЯВАЩИ АЛЕРГИИ ИЛИ НЕПОНОСИМОСТ
1. Зърнени култури, съдържащи глутен, а именно пшеница (шпелта и пшеница Хорасан), ръж,
ечемик, овес или техни хибридни сортове, както и продуктите от тях, с изключение на:
• Глюкозен сироп на пшенична основа, включително декстроза (1)
• Малтодекстрини на пшенична основа (1)
• Глюкозен сироп на ечемична основа
• Зърнени култури, използвани за производството на алкохолни дестилати, включително
етилов алкохол от селскостопански произход.
2. Ракообразни и продукти от тях
3. Яйца и продукти от тях
4. Риба и рибни продукти, с изключение на:
• Рибен желатин, използван като носител на витамини или каротиноидни заготовки
• Рибен желатин или рибен клей, използван като подобряващ агент в бира и вино; в алкохол
от селскостопански произход
5. Фъстъци и продукти от тях
6. Соя и соеви продукти, с изключение на:
• Напълно рафиниранисоево масло и мазнина
• Натурални смесени токофероли(Е306), натурален D-алфа токоферол, натурален D-алфа
токоферол ацетат, натурален D-алфа токоферол сукцинат от соеви източници
• Фитостероли и фитостеролови естери от растителни масла, получени от соеви източници
• Растителен станолов естер, произведен от стероли на растителни масла от соеви източници
7. Мляко и млечни продукти (включително лактоза), с изключение на:
• Суроватка, използвана за производството на алкохолни дестилати, включително етилов
алкохол от селскостопански произход.
• Лактитол
8. Ядки: бадеми (AmygdaluscommunisL.), лешници (Colylusavellana), орехи (Juglansregia), кашу
(Anacardiumoccidentale), пеканови ядки (Caryaillinoiesis(Wangenh.)K.Koch), бразилски орехи
(tholletia excels), шамфъстък (Pistaciavera), орехи Макадамия или орехи Куйнсленд (Macadamia
ternifolia) и продукти от тях, с изключение на ядки, използвани за производството на алкохолни
дестилати, включително етилов алкохол от селскостопански произход.
9. Целина и продукти от нея
10. Синап и продукти от него
11. Сусамово семе и продукти от него
12. Серен диоксид и сулфити с концентрация над 10мг./кг или 10мл./литър изразени
под формата на общ SO2, който следва да се изчисли за продуктите, предлагани готови
за консумация или върнати към първоначалното състояние съгласно указанията на
производителя.
13. Лупина и продукти от нея
14. Мекотели и продукти от тях
(1)Както и продуктите от тях, доколкото процесът, който те са претърпели, няма вероятност да
увеличи нивото на алергенност, определено от Органа, отговорен за съответния продукт, от
който те произхождат.